Energie verbruiken en geld toe

Voor het eerst dit jaar krijgen huishoudens met een dynamisch energiecontract de kans om geld te verdienen door stroom te verbruiken. Dit unieke verschijnsel, dat vandaag tussen 13.00 en 15.00 uur plaatsvindt, is te danken aan gunstig weer en de viering van de Dag van de Arbeid.

Dynamische energie

In een dynamisch energiecontract worden de elektriciteitsprijzen elk uur bijgesteld, terwijl gasprijzen dagelijks fluctueren. Deze prijzen zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Bij veel aanbod, vaak door een toename van zonne- en windenergie, en een lage vraag dalen de prijzen, wat soms zelfs leidt tot een negatieve prijs waarbij consumenten geld ontvangen voor hun stroomverbruik.

“Vandaag is zo’n dag waarop we echt kunnen profiteren van het mooie weer,” legt Rens Schoorl, directeur van energieleverancier Tibber, uit. “Er wordt veel zon verwacht, wat samen met de iets hogere temperaturen ervoor zorgt dat zonnepanelen meer energie kunnen leveren.”

Dergelijke negatieve prijzen zijn niet nieuw, vooral in de lente komen ze vaker voor, maar zonnepanelen presteren bij extreem hoge temperaturen in de zomer iets minder goed.

Populariteit groeit

De populariteit van dynamische energiecontracten groeit aanzienlijk. In maart dit jaar hadden 281.000 huishoudens een dergelijk contract, een forse toename ten opzichte van de 151.000 huishoudens een jaar eerder. Het aantal energieleveranciers dat deze contracten aanbiedt, neemt ook toe, en vanaf 2025 zullen leveranciers waarschijnlijk verplicht worden om ze aan te bieden.

Negatieve stroomprijs

Tussen 13.00 en 15.00 uur vandaag is de marktprijs voor elektriciteit -20 cent per kilowattuur. Na aftrek van opslagen en belastingen biedt Tibber elektriciteit aan voor -9 cent per kilowattuur, net als Zonneplan. Dit tarief geldt voor alle dynamische contracten, hoewel de exacte opslagen per leverancier kunnen verschillen.

Frank Breukelman van Zonneplan benadrukt ook de invloed van de Dag van de Arbeid: “Normaal zou de prijs op een doordeweekse dag bij dit weer niet snel negatief worden, maar de bedrijvigheid ligt lager omdat veel Europese landen vandaag een vrije dag hebben. Dit zorgt voor minder vraag en dus lagere prijzen, waar wij van profiteren.”

Consumenten kunnen hun voordeel doen door hun energieverbruik, zoals het opladen van elektrische auto’s en het gebruik van huishoudelijke apparaten, te verplaatsen naar deze voordelige uren. “Klanten plannen dit vaak goed en we hebben gezien dat het verbruik tijdens deze uren soms wel vier keer zo hoog is als normaal,” voegt Schoorl toe.