Fysieke aanpassingen

Online inschrijven

De eerste stap naar dynamische energie is vaak een eenvoudige: inschrijving via een online platform. Energieleveranciers bieden via hun websites of apps de mogelijkheid om over te stappen naar een dynamisch energietarief. Dit proces is meestal gebruiksvriendelijk en ontworpen om de consument gemakkelijk te leiden door de verschillende stappen, van het verstrekken van persoonlijke en woninggerelateerde informatie tot het kiezen van een geschikt dynamisch energieplan.

Fysieke aanpassingen

Na de online inschrijving rijst de vraag of en welke fysieke aanpassingen nodig zijn in de woning. Dit hangt af van diverse factoren, waaronder de huidige staat van de energie-infrastructuur in huis en de specifieke eisen van de dynamische energieovereenkomst.

Slimme meter

Een fundamentele vereiste voor dynamische energie is vaak de aanwezigheid van een slimme meter. Deze meters registreren het energieverbruik in real-time en communiceren deze gegevens terug naar de energieleverancier. Indien een woning nog niet is uitgerust met een slimme meter, zal deze geïnstalleerd moeten worden. Veel energieleveranciers en netbeheerders bieden ondersteuning in dit proces, soms zonder extra kosten voor de consument.

Omvormer aanpassingen

Voor huishoudens met zonnepanelen is de omvormer een kritiek component. Deze zet de door de panelen opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom die geschikt is voor het energienet en de huishoudelijke apparatuur. Met de overstap naar dynamische energie is het essentieel dat de omvormer effici├źnt kan reageren op de fluctuerende energieprijzen.

De meeste moderne omvormers zijn ‘slim’ en kunnen worden geprogrammeerd of ingesteld om automatisch aan te passen aan veranderende omstandigheden. Bijvoorbeeld, het opslaan van energie in een thuisbatterij tijdens perioden van lage energieprijzen en deze energie gebruiken (of terugleveren aan het net) wanneer de prijzen hoog zijn. In sommige gevallen is een firmware-update nodig om de omvormer compatibel te maken met dynamische energieplannen. Soms kan het nodig zijn om een geheel nieuwe, meer geavanceerde omvormer aan te schaffen. Je kan dan beter naar een andere leverancier omkijken.