Terugleveren kost geld bij Eneco

Eneco past tarieven aan voor klanten met zonnepanelen

Vanaf deze zomer introduceert Eneco nieuwe tarieven voor klanten die zonnepanelen bezitten en een variabel energiecontract hebben. Volgens een recente aankondiging van de energieleverancier, zullen deze klanten 11,5 cent per kilowattuur betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Deze wijziging treedt voor een deel van de klanten al in juni in werking, terwijl anderen vanaf juli of augustus met de nieuwe tarieven te maken krijgen.

Nieuwe tariefstructuur

Eerder had Eneco al aangegeven dat ze terugleverkosten zouden gaan invoeren, maar tot nu toe was onduidelijk hoe hoog deze zouden zijn. De recente bekendmaking geeft nu duidelijkheid over de specifieke tarieven die gehanteerd zullen worden.

Klanten zonder zonnepanelen

De nieuwe maatregel lijkt voordelig uit te pakken voor klanten zonder zonnepanelen, die ook een variabel contract hebben bij Eneco. Deze groep gaat 6 cent per kilowattuur minder betalen. Dit verschil in tariefverlaging benadrukt Eneco’s streven om de kosten eerlijker te verdelen onder alle klanten.

Trend onder energieleveranciers

Eneco is niet de enige energieleverancier die dergelijke kosten in rekening brengt. Andere bedrijven zoals Vandebron en Greenchoice hebben vergelijkbare maatregelen al eerder ingevoerd. Deze trend wijst op een groeiende behoefte om de economische lasten van teruggeleverde stroom beter te managen.

Impact van salderingsregeling

In Nederland kunnen huiseigenaren met zonnepanelen de stroom die ze terugleveren aftrekken van hun eigen verbruik, een proces dat bekend staat als salderen. Ondanks recente discussies over de toekomst van deze regeling, heeft de Tweede Kamer besloten deze voorlopig te handhaven. Echter, de kosten die energieleveranciers ervaren door de teruggewonnen energie blijven stijgen, en worden vaak doorberekend aan klanten zonder zonnepanelen.

Stimulans voor direct verbruik

De terugleverkosten zijn ook bedoeld om eigenaren van zonnepanelen te stimuleren om de energie die ze opwekken direct te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door huishoudelijke apparaten aan te zetten op momenten dat de zon schijnt.

Geen veranderingen voor sommige contracten

Voor klanten met een dynamisch contract of een vast contract dat nog doorloopt, verandert er niets onder het nieuwe beleid. Nieuwe klanten met zonnepanelen die een vast contract bij Eneco afsluiten, zullen echter wel te maken krijgen met een verhoging van 6 euro.