Kosten

Inkoopopslag

Bij een dynamisch energiecontract fluctueert de prijs die je betaalt voor energie op basis van de marktprijzen. Deze prijzen kunnen per uur, dag of maand variëren. Eén van de sleutelfactoren die de totale kosten van je energierekening beïnvloeden, is de inkoopopslag. Dit is een toeslag bovenop de marktprijs van energie die door de energieleverancier wordt berekend voor het beheer en de inkoop van energie. Deze meeste aanbieders hebben een inkooptoeslag van 2 cent per kWh.

Vastrechtkosten

Naast de inkoopopslag is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de vastrechtkosten. Dit zijn de vaste kosten die je betaalt voor de administratieve afhandeling van je contract, ongeacht hoeveel energie je verbruikt. Deze vastrechtkosten liggen meestal tussen de 5 tot 7 euro per maand. Sluit je een dynamisch contract af voor zowel stroom als gas dan betaal je 2 x vastrechtkosten. Je kan ook kiezen om je gas niet te veranderen maar alleen voor een dynamisch stroomtarief te gaan. Sommige aanbieders bieden geen dynamisch gascontract aan.

Terugleveringsvergoeding

De terugleveringsvergoeding is tevens een punt waar je als consument op moet letten als je een nieuw energiecontract wilt afsluiten. De precieze berekening en de hoogte van de vergoeding kunnen behoorlijk verschillen per energieleverancier. De kale prijs zonder belastingen en BTW ligt in april 2024 op 5 cent. Sommige energieleveranciers betalen 6 tot 7 cent. Een enkeling betaalt minder dan 2 cent. Een gemiddeld huishouden wekt 3400 kWh op met zonnepanelen.

Voorschotbedragen

Voorschotbedragen zijn de maandelijkse betalingen die je doet om je verwachte jaarlijkse energieverbruik te dekken. Bij dynamische energiecontracten kunnen deze voorschotbedragen fluctueren, afhankelijk van de seizoenen en de verwachte marktprijzen. In de zomer zijn deze voorschotten vaak lager vanwege het lagere energieverbruik en de potentieel lagere energieprijzen. In de winter, wanneer het verbruik en mogelijk de prijzen stijgen, kunnen de voorschotbedragen sterk toenemen.

Sommige leveranciers factureren een gemiddeld maandelijks voorschot. Op het eind van het jaar wordt dan gekeken of er bijbetaald moet worden of dat je geld terug krijgt. Anmdere leveranciers bieden de mogelijkheid om de bedragen zelf aan te passen.