Dynamische energie is goedkoper

Elk uur andere prijs

In plaats van een vast bedrag te betalen voor je energie of mee te schommelen met de gemiddelde marktprijs, betaal je bij een dynamisch contract de inkoopprijs van energie. Dit betekent dat je energieprijs elk uur kan veranderen, gebaseerd op wat de energie op dat moment echt kost.

Wanneer is energie het goedkoopst?

Op tijden dat er veel energie beschikbaar is maar niet veel vraag is, zoals op een zonnige middag wanneer zonnepanelen veel energie opwekken, daalt de prijs. Dit is het perfecte moment om je was te doen of je elektrische auto op te laden.

Met de hulp van de app op je mobiel of tablet kan je op de hoogte blijven van de meest actuele energieprijzen, zodat je gemakkelijk kunt kiezen wanneer je je grootste energieverbruikers aanzet. Slimme apparaten kan je instellen zodat ze zelf het gunstigste moment uitzoeken om in werking te treden. Soms kost stroom maar een paar cent en kan stroom gratis zijn.

Maar is het altijd goedkoper?

Het is belangrijk om te weten dat de prijzen soms ook hoog kunnen zijn, vooral tijdens piekuren wanneer iedereen veel energie gebruikt. Maar als je flexibel bent, kun je deze dure tijden vermijden en je energieverbruik aanpassen aan de goedkopere momenten.

Is een dynamisch contract iets voor jou?

Dynamische energiecontracten zijn niet voor iedereen. Ze werken het beste voor mensen die flexibel zijn in wanneer ze energie gebruiken en die actief hun energieverbruik willen beheren. Vooral huishoudens die veel energie verbruiken kunnen een groot voordeel hebben bij een dynamisch energiecontract.

Je betaalt de inkoopprijs voor stroom en hier bovenop komen de belasting en btw van de overheid. Ook de dynamische energieleverancier vraagt geld. De maandelijkse bijdrage is 5 tot 7 euro per maand. Op de stroomprijs komt een inkooptoeslag van gemiddeld 2 cent. Gas kan je bij je oude leverancier aanhouden, dit hoeft niet mee te verhuizen naar je nieuwe leverancier voor stroom.

Als dat klinkt als iets voor jou, zou een dynamisch contract een slimme manier kunnen zijn om op je energierekening te besparen.