Oost-Westopstelling

Oost-West: Een Verstandige Keuze

De oost-westopstelling van zonnepanelen is zo ontworpen dat de ene helft van de panelen naar het oosten is gericht en de andere helft naar het westen. Deze configuratie heeft als groot voordeel dat er gedurende de hele dag een meer gelijkmatige productie van zonne-energie is.

In de ochtend vangen de oostelijk gerichte panelen de eerste zonnestralen op, terwijl de westelijk gerichte panelen de avondzon absorberen. Dit zorgt ervoor dat de energieproductie zich spreidt van zonsopgang tot zonsondergang, in tegenstelling tot een zuiderse opstelling, waar de piekproductie rond het middaguur plaatsvindt.

Hoogste terugleveringsvergoeding

De terugleveringsvergoeding van dynamische energie is geen vaste prijs maar wisselt voortdurend. De prijzen voor energie zijn het hoogste tijdens de piekuren als veel consumenten thuis zijn. Doorgaans wordt hier onder verstaan van 6.00 tot 9.00 uur en van 20.00 tot 23.00 uur. Met de Oost-Westopstelling genereren zonnepanelen precies op die momenten veel zonne-energie. Zonnepanelen op het zuiden wekken vooral zonne-energie op tijdens de middag.

Piektarief & Daltarief
Het piektarief breed gezien is van 7.00 tot 23.00 uur en de overige uren vallen onder het daltarief. Negatieve stroomprijzen komen regelmatig voor in de daluren. Het is dan zelfs mogelijk dat men moet betalen voor terugleveren van energie.