Zonnepanelen & Dynamische energie
Salderen
Laten we bij het begin beginnen: salderen. Dit betekent dat de stroom die jij met je zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je energieverbruik. Wanneer je meer levert dan je gebruikt, dan krijg je daar een vergoeding voor. De overheid wilde deze regeling afbouwen vanaf 2025 maar dat plan is niet door de Eerste Kamer gekomen. Dus, voor nu, blijft alles bij het oude als je een vast- of variabel energiecontract hebt.
Vast contract
Wat betekent dit voor jouw type contract? Met een vast contract betaal en krijg je altijd hetzelfde tarief voor de terug geleverde stroom. In april 2024 ligt de marktprijs voor teruggeleverde energie rond de 5 cent. Met een vast/variabel contract krijg je op piektijden dus ook 5 cent per kWh voor geleverde stroom. Zou je stroom verbruiken op dat moment dan betaal je ongeveer 36 cent. De zonne-uren die je hebt opgewekt en niet direct verbruikt kan je later salderen wanneer je de energie wel nodig hebt. Verbruik je in een jaar even veel stroom als je opwekt met je zonnepanelen dan hoef je bijna niets bij te betalen.
Extra kosten in rekening
De energiemaatschappijen zijn niet blij met het salderen. Veel consumenten met zonnepanelen leveren overdags zonne-energie aan het energienet. Dan zijn de energieprijzen juist lager. De gesaldeerde energie wordt vervolgens vaak opgenomen tijdens piekuren als de energieprijzen hoog zijn. De maatschappijen zijn daarom bezig met maatregelen. Denk aan een terugleverings heffing of simpelweg hogere tarieven. In sommige gevallen kun je zelfs geen bepaald contract krijgen als je zonnepanelen hebt.
Salderen dynamisch contract
Met een dynamisch contract fluctueren de prijzen per uur. Je krijgt de actuele marktprijs die op dat moment geldt als je stroom teruglevert en betaalt tevens de marktprijs als je energie verbruikt. Anders dan bij een vast contract waar de uren worden gesaldeerd wordt bij het dynamisch contract de waarde van de geleverde uren weggestreept tegen de verbruikte uren.
Oost-westopstelling
Kan je op je huis zonnepanelen plaatsen in de oost-westopstelling dan kan het winstgevend zijn om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig is. De teruggeleverde energie in de ochtend en vroege avond levert namelijk meer geld op dan zonne-energie die in de middag wordt opgewekt (zuid-opstelling).
Groot aanbod, lage vergoeding
Als er veel aanbod van stroom is en weinig vraag, dan krijg je weinig geld voor je opgewekte stroom. Er zijn soms zelfs negatieve stroomprijzen. Lever je op dat moment stroom terug via je zonnepanelen, dan moet je geld bijbetalen!
Thuisbatterij
Dit kan omzeild worden door de energie op te slaan. Thuisbatterijen zijn hiervoor een mogelijkheid. In onze buurlanden zijn thuisbatterijen al aardig ingeburgerd maar daar is dan ook geen salderingsregeling. Thuisbatterijen kan je vaak aanschaffen bij leveranciers van dynamische energie. De batterijen zijn niet goedkoop en ze hebben een beperkte capaciteit.
Bidirectioneel laden
Als je een slimme laadpaal hebt die bidirectioneel kan laden, dan kan je opgewekte zonne-energie opslaan in de elektrische auto en deze energie later gebruiken. Bijvoorbeeld op piekmomenten wanneer de stroomprijs hoog is. Helaas is dit nog een vrij nieuwe techniek en zijn er nog niet zoveel elektrische auto’s die dit kunnen. Is wel iets voor de komende jaren. In de accu van een elektrische auto kan wel 10 x zoveel energie opgeslagen worden als in een thuisbatterij.
Geen zonnepanelen, wel dynamisch
Als je veel energie verbruikt (warmtepomp, elektrische auto) maar geen zonnepanelen hebt dan kan je toch veel geld besparen. Met een dynamisch contract kan je zelf het beste moment uitzoeken wanneer de stroomprijs het laagst is. Een slimme laadpaal en slimme apparaten doen dit werk automatisch zodat je er geen omkijken naar hebt.