Het net is overbelast

Je hoopt te zien hoe jouw zonnepanelen energie terugleveren aan het net, maar dan stuit je op een onverwachte verrassing: de omvormer is gestopt met werken. Wat is er aan de hand? Het net is overbelast.

Omvormer

Het antwoord ligt in de werking van het elektriciteitsnet en de veiligheidsmechanismen van de omvormer. De omvormer is het apparaat dat de directe stroom (DC) die door je zonnepanelen wordt geproduceerd, omzet in wisselstroom (AC) die je in huis kunt gebruiken en eventueel kunt terugleveren aan het net. Maar deze slimme apparaten zijn ook ontworpen met een ingebouwde bescherming tegen overbelasting van het net.

Zich automatisch uitschakelen

Wanneer de zon fel schijnt en veel huishoudens tegelijkertijd energie opwekken, kan de spanning op het lokale elektriciteitsnet aanzienlijk stijgen. Netwerken zijn ontworpen om binnen een bepaalde spanningsrange te opereren, en een te hoge spanning kan schadelijk zijn voor zowel het net als voor de apparaten die erop zijn aangesloten. Om schade te voorkomen, zijn omvormers geprogrammeerd om zichzelf automatisch uit te schakelen als de netwerkspanning een bepaalde drempel overschrijdt. De gewone spanning is 230 volt. Er wordt een marge aangehouden van 10%. Dit betekent dat bij 253 volt de omvormer zichzelf uitschakelt. De zonnepanelen stoppen dan met zonne-energie afleveren.

Je vraagt je misschien af waarom de omvormer van je buurman niet uitgeschakeld wordt terwijl die van jou dat wel doet. Dit kan te maken hebben met variaties in de lokale netbelasting en de specifieke instellingen of het model van de omvormer. Het netwerk kan op verschillende punten verschillende spanningen ervaren. Ook de afstand tot het transformatorhuisje op straat kan een rol spelen.

Voor de veiligheid
Deze automatische uitschakeling is een veiligheidsfunctie die ontworpen is om jouw apparatuur en het elektriciteitsnet te beschermen. Hoewel het frustrerend kan zijn om te zien dat je zonnepanelen niet maximaal benut worden op een zonnige dag, is het een noodzakelijke maatregel om de stabiliteit van het net te waarborgen.

Wat kun je hieraan doen?

Er zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om de impact te minimaliseren. Ten eerste kun je contact opnemen met je netbeheerder om het probleem te melden. Soms kunnen zij aanpassingen doen aan het net of advies geven over mogelijke oplossingen. Een andere optie is het overwegen van een thuisbatterij, waar je overtollige energie kunt opslaan in plaats van deze terug te leveren aan het net, waardoor je minder afhankelijk bent van de netwerkspanning.

In sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om met een specialist te praten over het mogelijk aanpassen van de instellingen van je omvormer, hoewel dit zorgvuldig moet gebeuren om te voldoen aan de regelgeving en om geen garanties te schenden.